SWEA Professional träff på Olink Proteomics


17th April

SWEA välkomnades till Watertown och Olink Proteomics fina kontor och lab. Där välkomnades vi av Ida Grundberg och Cecilia Heimer som visade oss runt och berättade lite om lokalen och hur det kom sig att de hamnade i Watertown.

Ida berättade sedan om Olinks resa från starten i Uppsala till där de är nu med kontor i hela Europa samt i stora delar av USA. Olink gör paneler som kan identifiera olika sjukdomar med hjälp av protein biomarkörer. De behöver mindre än en droppe blod eller annan vävnad för att utföra testerna. Just nu fokuserar de på forskningsvärlden men ser att det i framtiden finns möjligheter att använda de för att tidigt identifiera sjukdomar i patienter och genom det kunna sätta in behandling på ett preventivt stadie. De har flera olika paneler som riktar sig mot olika sjukdomar, bland annat hjärt och kärlsjukdomar och cancer. Deras laboratorium i Watertown hanterar just nu alla prover från samarbetspartners och kunder i USA.

Idas berättelse om Olinks resa, vad biomarkörer är och hur Olink är med och driver forskning och hälsa framåt var otroligt intressant. Det var fascinerande att höra om hur forskningen jobbar och att ett företag från Uppsala i Sverige är på “the cutting edge” av sjuk och hälsovård.

Efter föreläsningen bjöds vi på god Caesarsallad, ostar och vin.

Tack Ida och Cecilia för att vi fick komma och hälsa på hos er!